Bitcoins kopen en verkopen

Er zijn twee manieren om aan Bitcoins en andere cryptovaluta te kopen: minen of kopen. Minen is minder praktisch: zo heb je speciale hardware nodig en kun je niet zelf bepalen hoeveel bitcoins je krijgt. Daarnaast is het maar de vraag of je de hardware en stroomkosten uiteindelijk terugverdient. Als je aan de slag wilt met cryptomunten is het handiger om ze gewoon te kopen. Het is niet veel moeilijker dan iets bestellen op een website.

Een makkelijke manier om aan Bitcoins te komen, is door ze te kopen op een online beurs. Dit zijn online handelsplatforms waar je deze cryptomunten kunt kopen. Handelen op een cryptobeurs is vrijwel gelijk aan handelen op de AEX. Op een crypto beurs komen zowel mensen die Bitcoins willen kopen als verkopen. Je betaalt hierbij ook transactiekosten. Niet op alle websites waar je Bitcoins kunt kopen en verkopen handel je direct met andere klanten. Sommige beurzen hebben ook zelf een voorraad Bitcoins. Beurzen die op deze

manier direct kunnen leveren, vragen doorgaans wel een iets hogere provisie dan beurzen die uitsluitend bemiddelen. Het verkopen van coins gaat op een vergelijkbare manier. Jij maakt de coins over naar het ontvangstadres van de beurs. De tegenwaarde in euro’s wordt overgemaakt zodra de Bitcointransactie is bevestigd.

Account en legitimatie

Voordat je Bitcoins kunt kopen, zul je bij de meeste beurzen een account moeten aanmaken. De gegevens die je moet afgeven verschillen, maar vaak zijn een e-mailadres, telefoonnummer en ID bewijs nodig. Bij sommige beurzen (Bitstamp) willen ze ook nog een bewijs van de dag waarop je het aanvraagt. Hier moet je dan een foto van jezelf met ID bewijs en bijvoorbeeld een krant van die dag meesturen? Best bizar, toch? Dit alles is om aan wettelijke bepalingen rond het melden van ongebruikelijke transacties en fraude.

Nadat je account is aangemaakt geef je aan hoeveel Bitcoins je bijvoorbeeld wilt kopen. Ook geef je een adres op waar de Bitcoins op gestort kunnen worden. Zo’n ontvangstadres maak je aan met behulp van een wallet. Vervolgens ben je trotse eigenaar van je eerste Bitcoin(s).

Ook interessant: