Als je het afgelopen jaar niet onder een steen hebt geleefd, dan heb je waarschijnlijk wel gehoord van Blockchain. Blockchain is het buzzwoord van 2017 en zal dat nog wel even blijven. Zelfs de mensen die nog nooit een Bitcoin hebt gemined of niet eens weten wat dit betekent, hebben het erover. Veel van mijn niet-technische vrienden vragen me dan ook vaak om het eens goed aan hen uit te leggen. Daarom deze blog, in simpel Nederlands uitgelegd zodat iedereen het nu eens en voor altijd begrijpt.

Blockhain: waarom hebben we überhaupt zoiets ingewikkelds nodig?

In tegenstelling tot alle andere posts en blogs over Blockchain ga ik niet eerst uitleggen wat het is, maar vertellen welk probleem het oplost.

Stel je voor: Piet is je beste vriend en hij is op vakantie naar het buitenland. Op de vijfde dag van zijn vakantie belt hij je op. Hij zegt: ik heb wat geld nodig, want ik heb alles opgemaakt. Je zegt hem geld over te maken (hij is nou eenmaal een goede en betrouwbare vriend) en je hangt op.

Om het eenvoudig te houden gaan we in dit voorbeeld ervan uit dat je nog ouderwets naar de bank gaat voor een overschrijving

Je belt je accountmanager bij de bank en zegt hem om 1000 euro vanuit jouw account over te maken naar die van Piet. De accountmanager zegt je dit direct uit te gaan voeren.

De accountmanager opent je rekening om te controleren of je voldoende saldo hebt en maakt vervolgens het bedrag over. Jij belt vervolgens je vriend dat hij het geld kan opnemen bij een bank op zijn vakantiebestemming.

Wat is er nu gebeurd? Jij en Piet vertrouwen beide de bank om je geld te beheren. Er is geen daadwerkelijke verschuiving van bankbiljetten, alleen een getal in grootboek dat is toegevoegd. Waar zowel jij als Piet geen invloed op hebben. En hier zit het probleem van dit huidige systeem.

Om vertrouwen tussen twee partijen te creëren, hebben we een derde partij nodig (third-party). Je kan jezelf afvragen, wat is het probleem dan?

Het probleem is, dat er vaak maar 1 partij is die hiervoor geschikt is. Dus om chaos in een maatschappij te creëren, is er vaak niet veel voor nodig. Een corrupte accountmanager die per ongeluk of expres 900 euro ipv 1000 overboekt.

De vraag is, is er een systeem mogelijk waarbij je nog steeds geld overmaakt, alleen geen bank meer nodig hebt? Eigenlijk is geld overmaken, niet meer dan een aanpassing in een grootboek. Dus is er een manier om dit grootboek zelf te beheren, zonder dat wij hier een bank voor nodig hebben?

Dit is een interessante vraag om eens wat uitgebreider op in te gaan. De Blockchain, je verwacht het niet, is de oplossing voor dit probleem.

Een Bitcoin

Hoe werkt het?

Een basisvereist is dat er voldoende mensen moeten zijn, die geen behoefte meer hebben om te vertrouwen op een derde partij. Alleen dan heeft het zin om een Blockchain ervoor op te zetten. Hoeveel zijn genoeg, vraag je je nu af? In ons voorbeeld zijn drie al voldoende. In ons voorbeeld gaan we ervan uit dat 10 personen geen behoefte meer hebben aan een bank of een andere derde partij. Ze komen overeen om allen toegang te hebben tot elkaars bankgegevens, zonder te weten wie de anderen zijn.

Welke stappen volgen zij:

  1. Een lege map

Alle tien personen hebben een lege map. Als er transacties worden uitgevoerd worden deze mappen gevuld met papier (voor iedere transactie 1 papier).

 

  1. Een transactie wordt uitgevoerd

Iedereen schrijft vervolgens de transactie die wordt uitgevoerd met pen op het blanke vel papier en voegt deze toe aan de lege map.

 

  1. Transacties blijven worden toegevoegd

Naarmate de tijd verstrijkt en er meer transacties worden uitgevoerd, worden er ook meer papieren toegevoegd aan de mappen. Zodra de tiende transactie is uitgevoerd zitten de mappen van iedereen vol (we hebben afgesproken dat er maar 10 transacties in een map kunnen).

 

  1. De map afsluiten

Om nu de map met transacties te kunnen afsluiten, gebruiken we een unieke sleutel die iedereen in het netwerk kent. Door het afsluiten zorgen we ervoor dat niemand meer aanpassingen kan maken in de 10 transacties in de map. In het oude systeem gaan we ervan uit dat een derde partij niets aanpast in de transacties, nu is dit vertrouwen geborgd door middel van deze unieke sleutel, ookwel Hash genaamd).

Hoe werkt deze sleutel?

Voordat je snapt hoe een sleutel werkt, moet je eerst het systeem erachter begrijpen. Stel je voor een machine omgeven door dikke muren. Als je hier iets invoert, spuugt hij iets anders uit. Stel je voert het cijfer 4 in, dan komen de letters “DCBEA” eruit. Deze machine noemen wij de Hash functie. Hij creëert de sleutel om een map met transacties (Block genaamd) te coderen zodat niemand er meer iets in kan veranderen. Dus telkens als we nummer 4 in deze machine invoeren, dan komen dezelfde letters eruit. Maar andersom werkt dit ook, als we nummer 4 eruit willen krijgen moeten we “DCBEA” invoeren. We weten alleen niet hoe deze formule, die hier achterzit werkt. Daarom zit er maar 1 ding op als we willen weten welke letters we moeten invoeren om een 4 eruit te krijgen. Namelijk alle mogelijke combinaties uitproberen.

Het is dus extreem veel werk om te bereken welke cijfers (of sleutel) we nodig hebben om het cijfer 4 eruit te krijgen, maar het is ontzettend makkelijk om dit vervolgens te verifiëren. Deze machine spuugt immers telkens dezelfde code uit als je iets invoert. Dit idee is belangrijk om te onthouden voor het begrijpen van de werking van de code.

Hoe dit principe toe te passen?

Met deze codeermachine kunnen we dus een sleutel creëren om onze map met transacties te sluiten. Door middel van eindeloos rekenen kan vervolgens de bijbehorende sleutel (hash) worden gereproduceerd. Dit getal wat gegeneerd is door middel van dit ontelbare keren proberen te raden van het nummer wordt de Proof of Work genoemd.

En nu, de map met transacties is vol?

Zodra iedereen zijn 10 papieren met transacties in zijn map heeft, gaat iedereen aan de slag met het berekenden van de sleutel om de map mee af te sluiten. Diegene die als eerste het juiste nummer raadt, vertelt het aan de rest.

De vraag ontstaat, waarom zou jij al die moeite doen, als je uiteindelijk wel het nummer hoort? Dit is waar de beloning voor al dit werk erbij komt. De eerste die het nummer berekent om de map met transacties mee af te sluiten, krijgt een financiële compensatie. Dit is hoe de Bitcoin is ontstaan, het is de eerste valuta die als beloning voor het werken in een netwerk is gebruikt. Het idee was dat als er meer Bitcoins in bezit zijn, dan stijgt de waarde. Hierdoor willen weer meer mensen Bitcoins. Dit is anno 2017 duidelijk het geval.

Blockchain advanced training

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: