Ontdek de wereld van de blockchain technologie

Alweer bijna vijftien jaar geleden zorgde Satoshi Nakamoto voor een ware revolutie door de bitcoin op de wereldwijde markt te introduceren. Wat eerst begon als een cryptomunt voor een selecte groep, is inmiddels uitgegroeid tot een wereld op zich. Niet vreemd dus dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn het universum van de cryptovaluta en meer willen weten over de achterliggende blockchain technologie. Ben jij hier ook nieuwsgierig naar? Wij leggen het je uit in vier minuten.

Naast dat de blockchain best fancy klinkt, helpt de letterlijke vertaling (blok-keten) ook direct om de blockchain technologie iets beter te begrijpen. Een blockchain is namelijk niets meer, en vooral ook niets minder dan een keten van datablokken waar informatie in wordt opgeslagen. Volgens velen is het briljante van de blockchain technologie dat niemand de eigenaar is van deze datablokken, dat informatie niet gewijzigd kan worden en dat je zeker weet dat een transactie legitiem is. Oh, en ook interessant: bij transacties waar de blockchain technologie centraal staat, is geen derde partij meer nodig.

Blockchain technieken zijn decentraal georganiseerd

Oké, wellicht is bovenstaande omschrijving voor jou nog een beetje abracadabra. Om je mee te nemen in de definitie van de blockchain technologie ontleden we samen bovenstaande begrippen. Laten we eerst eens inzoomen op het voordeel dat niemand eigenaar is. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar valt in de praktijk best mee.

Om te verifiëren dat alle transacties in de blockchain legitiem zijn, wordt informatie opgeslagen in aparte datablokken. In elk datablok zit een stukje code dat uniek is voor die transactie. Nieuwe transacties kun je daarom ook niet zomaar toevoegen. Je moet eerst bewijzen dat de transactie voldoet aan het betreffende protocol. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een soort commissie die controleert of de transactie voldoet aan alle eisen. Als het overgrote deel van de commissieleden akkoord is, kan de transactie doorgaan.

Overigens is het wel goed om je te realiseren dat bij de blockchain technologie het niet gaat om mensen, maar om zogeheten nodes die een nieuwe transactie goedkeuren. Een node is een digitaal apparaat, zoals bijvoorbeeld een computer, in het blockchain netwerk. Elke node bezit een afzonderlijke kopie van de betreffende blockchain. Bij een nieuwe transactie vergelijken zij de code met de andere datablokken in de keten en kunnen zo controleren of de transactie legitiem is. Klopt de transactie en gaat het merendeel van de nodes akkoord? Dan wordt er een nieuw datablok aan de blockchain toegevoegd.

Kortom, bij transacties die gebruikmaken van de blockchain technologie is dus niet één partij of eigenaar verantwoordelijk voor het verifiëren van de transacties. Dit gebeurt door duizenden en soms wel miljoenen nodes. Dat maakt de blockchain ook zo veilig. Je kunt als cybercrimineel enkele computers in de keten hacken, maar het overgrote deel van de nodes keurt een malafide transactie alsnog af.

Informatie ligt vast in de blockchain 

De blockchain technologie staat bekend als een veilige oplossing voor transacties. Hierboven hebben we al deels uitgelegd hoe dit werkt. Een andere reden waarom de blockchain veilig is, is het feit dat eenmaal toegevoegde datablokken nooit meer gewijzigd kunnen worden. Hierdoor is het een stuk moeilijker voor hackers om malafide transacties uit te voeren.

De andere kant is overigens wel dat de blockchain hierdoor ook niet zo flexibel is. Voor de cryptovaluta is dat niet direct een probleem, maar dat is niet de enige toepassing waar de blockchain technologie voor gebruikt kan worden. In een blockchain kun je namelijk ook data vastleggen van smart contracts: een slimme variant van hedendaagse contracten die het mogelijk maakt om zonder tussenkomst van derde partijen een transactie uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van een huis zonder tussenkomst van een notaris, of het verhuren van een vakantiewoning zonder hulp van tussenpartijen als AirBnB en Booking.com. Benieuwd hoe dit zit? Lees dan vooral de blog die we eerder schreven over smart contracts.

Blockchain technologie: er blijft altijd iets te leren

Wil jij zelf aan de slag met de blockchain technologie of wil je je nog iets verder verdiepen in de wereld van de blockchain? Neem dan zeker een kijkje op onze website waar je nog meer blogs over dit onderwerp vindt. Zo leer je bijvoorbeeld meer over het handelen in cryptomunten en de betekenis van de blockchain.

Vind je het prettiger om te worden bijgepraat over de mogelijkheden van de blockchain technologie? Schrijf je in voor onze training Blockchain Basics en krijg in een dag toegang tot alle informatie die voor jou van belang is.