Wat is een blockchain wallet, en waar gebruik je het voor?

Een paar jaar geleden handelde alleen de happy few in cryptovaluta. Hoe anders is dat vandaag de dag. Op bijna elke verjaardag vind je wel iemand die probeert rijk te worden met bijvoorbeeld de Bitcoin of Ethereum. Ben jij geïnspireerd door deze verhalen, of vind je het gewoon leuk om je te verdiepen in de wereld van de cryptomunten? Dan kom je vroeg of laat in aanraking met de term blockchain wallet. Heb je nu nog geen idee wat dat is? Na het lezen van deze blog is dat verleden tijd!

De echte blockchain fanaten vervloeken ons nu waarschijnlijk, maar het is het makkelijkste om de blockchain wallet te vergelijken met een online bankrekening. Jouw bankrekeningnummer is uniek, en met dat nummer kunnen partijen geld naar je overmaken. Ook gebruik jij je bankrekeningnummer om betalingen te verrichten. De blockchain wallet werkt op hoofdlijnen hetzelfde. Met natuurlijk het grote verschil dat een wallet gratis is én dat er geen bank meer aan te pas komt.

Hoe werkt een blockchain wallet?

Een wallet is eigenlijk niet meer dan een portemonnee waarin je cryptomunten ontvangt, verzendt en beheert. Voor het ontvangen en verzenden heb je een ontvangstadres nodig. Dat unieke adres krijg je als je een wallet hebt aangemaakt. Hiervoor zijn apps voor je telefoon en computer, maar je kunt ook kiezen voor speciale hardware wallets. Bij het aanmaken van een blockchain wallet krijg je overigens niet alleen een ontvangstadres, je krijgt ook een lijst met back-up gegevens. Bewaar deze informatie goed én veilig! Iedereen die toegang heeft tot deze back-up gegevens kan namelijk jouw wallet overnemen. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een blockchain wallet?

Net als dat er een groot aanbod aan cryptomunten is, is ook de keuze in aanbieders van een wallet enorm. Als beginnende handelaar is het dan ook niet altijd makkelijk om een wallet uit te kiezen. Voor je de keuze maakt, is het daarom handig dat je de techniek achter de blockchain begrijpt. Ben je daar nog niet helemaal? Lees dan vooral onze blogs over de blockchain voor dummies of hoe je aan de slag gaat met cryptovaluta. Wil je liever eerst iets meer de diepte in voor je je zuurverdiende centen investeert op de cryptomarkt? Volg dan een training, zoals de blockchain basics of de blockchain advanced.

Ben jij al wel helemaal op de hoogte van de basis, en wil je vandaag gewoon beginnen met het aanmaken van een blockchain wallet? Volg dan zeker onze tips:

  1. Kies tussen een online of hardware blockchain wallet
    We hadden het er al even over: je hebt verschillende opties om een wallet te openen. Het aanmaken van een mobiele online wallet is verreweg de eenvoudigste optie. Je downloadt de app en kan nagenoeg direct beginnen met het handelen in cryptomunten. Het opzetten van een hardware wallet kost vaak wel meer tijd. Waarom dan toch veel mensen hiervoor kiezen? Een hardware wallet is een stuk veiliger omdat je minder kwetsbaar bent voor cyberaanvallen.
  1. Zorg voor een veilige wallet
    In jouw crypto portemonnee beheer je coins, en dat kan om flinke bedragen gaan. Daarom moet veiligheid van je blockchain wallet absoluut op één staan. Dat klinkt logisch, maar is ook meteen best lastig. Binnen de cryptowereld zijn er helaas een flink aantal louche aanbieders die het niet zo nauw nemen met de veiligheid. Verdiep je daarom goed in de aanbieder waar je mee in zee wilt gaan, en vraag ervaren cryptotraders in je omgeving om hulp. Tijdens onze blockchain basics training kun je natuurlijk ook altijd de trainer om advies vragen. Heb je een betrouwbare aanbieder gevonden? Zorg dan dat je aan jouw kant de beveiliging goed op orde hebt. Zorg voor veilige inlogcodes én kies voor 2-factor authenticatie. Zo verklein je de kans dat kwaadwillenden toegang krijgen tot jouw munten. 
  1. Kies hoe je de wallet wilt beheren
    In de blockchain wereld heb je twee mogelijkheden om je blockchain wallet te laten beheren. Dit kun je laten doen door een derde partij, maar je kunt ook je eigen wallet beheren. Dit laatste klinkt als een groot voordeel, en is dat ook zeker op het gebied van veiligheid. Tenminste als je weet hoe je dat goed regelt. Ben jij nog niet zo thuis in de wereld van de blockchain? Dan kan het slimmer zijn om een derde partij je wallet te laten beheren. Ga je voor die optie? Lees dan tip 2 nog eens extra goed door, want dus niet elke externe partij is even veilig.

Met bovenstaande tips ken je de basis die nodig is om een veilige wallet aan te maken. Wil je meer informatie? Lees dan ook de andere blogs over de blockchain of schrijf je in voor één van onze trainingen en verbeter jouw digitale vaardigheden. Met onze Blockchain Basics word je in een dag klaargestoomd om veilig de wereld van de cryptovaluta te betreden.