Wat is Blockchain?

De achtergrond

Blockchain wordt vaak in 1 adem genoemd met Bitcoin. Belangrijk om te weten is dat Blockchain de technologie is waarop Bitcoin is gebaseerd. Maar wat is Blockchain nu precies? Om Blockchain te begrijpen is het belangrijk om even wat meer weten over de aanleiding om te komen tot deze Blockchain technologie.

We gaan terug naar de jaren 80 en de opkomst van internet (en het steeds minder wordende vertrouwen in centrale instanties zoals banken en overheden). Er was door de opkomst van internet een groter worden behoefte aan digitaal geld. Daarnaast was er ook minder behoefte aan regulering door centrale organisaties. Dit was ook het idee van Satoshi Nakamoto (de grondlegger van Blockchain).

Satoshi Nakamoto definieerde een aantal grondprincipes voor het digitale geld:

  • Geld mag niet dubbel worden uitgegeven
  • Er is geen centrale geldverstrekker die geld aan het systeem toe kan voegen of ontrekken
  • Er is algehele anonimiteit van de gebruikers in het systeem
Leer wat Blockchain is

Wat is Blockchain?

Blockchain is een digitaal grootboek waarin alle transacties die ooit zijn gedaan worden opgeslagen. Iedereen in het netwerk heeft een kopie van het grootboek in zijn bezit. De meerderheid van alle gebruikers bepaalt of een nieuwe transactie is goedgekeurd en kan worden toegevoegd aan het netwerk. De voordelen van deze manier van transacties verwerken zijn. Het grootste Blockchain netwerk is de Bitcoin. In dit netwerk zitten inmiddels ongeveer 8000 deelnemers (nodes) welke transacties verwerken.

Transacties verwerken

Hoe gebeurt nu dat verwerken van die transacties? Dit gaat aan de hand van een Dash (digitale puzzels) die moeten worden opgelost. Voor het oplossen van deze puzzels is enorm veel rekencapaciteit nodig. Deze rekencapaciteit wordt geleverd door sterke computers. En aangezien deze puzzels steeds lastiger worden, is er dus steeds meer rekencapaciteit nodig. Je snapt dat deze capaciteit synoniem staat voor veel en dure hardware die nodig is. Hierom kon je vroeger nog wel met een eigen computer aan de slag maar is het netwerk van Bitcoin nu het domein van hierin gespecialiseerde bedrijven geworden.

Geld verdienen met Blockchain

Bitcoin

Ook niet onbelangrijk, maar hoe kan je nu geld verdienen met Blockchain? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te doen. Bitcoin is het bekendste betaalmiddel gebaseerd op de Blockchain technologie. Er zijn inmiddels 17 miljoen Bitcoins in omloop (huidige waarde van een bitcoin is ongeveer 2500 euro) in totaal zijn er 21 miljoen, waar er dus nog 4 miljoen niet beschikbaar zijn. Deze moeten worden ‘gemined’, dit minen is een zelfde soort activiteit als het verwerken van transacties. Ook hier is een enorme rekencapaciteit voor nodig. Vroeger kon je met behulp van een computer die je dag en nacht liet rekenen nog wel een Bitcoin minen. Dit is inmiddels niet meer mogelijk en voorbehouden aan de Miningfarms (gespecialiseerde bedrijven met supercomputers).

Een andere manier is om te gaan investeren in Bitcoins, deze zijn namelijk ook gewoon te koop via online valutahandelaren. Het is interessant om te investeren in Bitcoins als je kijkt naar de waardestijging de afgelopen jaren. 5 jaar geleden was de waarde van een Bitcoin ongeveer 300 euro, nu dus zo’n 2500 euro. De verwachting is dat dit nog wel gaat stijgen. Echter er zijn ook kapers op de kust, andere crypotocurrencies zoals Ethereum die Bitcoin van de koppositie als belangrijkste cryptocurrency willen stoten.

Ethereum

Ethereum probeert Bitcoin van de koppositie te halen. Ook achter Ethereum zit een Whizzkid zoals bij Bitcoin. Zijn naam is Vitalik Buterin, een 21-jarige Russische computerprogrammeur en schrijver. Met behulp van financiele steun van investeerder Peter Thiel (ook investeerder van het eerste uur in Facebook) ging Vitalik zich fulltime storten op het opzetten van zijn eigen cryptocurrency Ethereum. De waarde van Ethereum is momenteel ongeveer 400 euro, aan het begin van dit jaar was dit slechts 8 euro. Waarom is Ethereum dan zo enorm gestegen? Ethereum heeft een veel bredere toepasbaarheid dan bijvoorbeeld Bitcoin.

Hoe werkt een blockchain?

De nieuwe generatie

Ethereum is een nieuwe generatie van de Blockchain technologie. Waar Bitcoin alleen gericht is op financiële transacties die vroeger voornamelijk voorbehouden waren aan banken, daar richt Ethereum zich op een bredere vorm van transacties. Met Ethereum kunnen andere vormen van transacties worden afgehandeld. De mogelijkheden zijn ongekend, maar denk aan alles waar voorheen een partij tussen zat die dit coördineerde en registreerde, zoals kadasters, notarissen maar ook verzekeringsmaatschappijen. Ethereum gaat uit van slimme contracten die geautomatiseerd worden aangegaan wanneer het netwerk akkoord is met het contract.

Meer weten over Blockchain ?

Wil je meer weten over Blockchain en zelf een toepassing bedenken voor je eigen organisatie met de Blockchain technologie? Volg dan onze Blockchain training. We hebben een Blockchain basics training en een Blockchain advanced training. In de Blockchain basics training leer je in een dag van een ervaren Blockchain specialist wat het allemaal inhoudt en hoe je het toepast. Je ziet real life hoe er wordt gehandeld in Bitcoins en in groepen ga je aan de slag met het bedenken van een eenvoudige Blockchain.