Om te begrijpen waar Bitcoin en Blockchain vandaan komen is het interessant om naar de voorlopers van digitaal geld te kijken. Dit bestaat namelijk al sinds de jaren ’80. David Chaum bood in die tijd al, met zijn bedrijf Digicash, de mogelijkheid om betrouwbaar en volledig anoniem ‘tokens’ uit te wisselen tussen twee partijen. In de jaren ’90 bood onder andere E-gold de mogelijkheid aan om goud te storten bij hun bedrijf, waarna hiervan afgeleide digitale goudtokens via internet verhandeld kunnen worden. Wetgeving, reguleringen en commerciële belangen hebben echter voorkomen dat deze initiatieven succesvol zijn geworden. Waarom zal de bitcoin niet hetzelfde lot zijn toebedeeld?

Dit komt door de technologie die onderliggend is aan Bitcoin, namelijk de Blockchain. Blockchain technologie biedt een decentraal peer-2-peer netwerk dat zich uitspant over de hele wereld. Iedereen in dit netwerk is gelijk en heeft dezelfde mogelijkheden, rechten en plichten. En we kunnen allemaal meedoen zonder randvoorwaarden. Er is bovendien geen centrale autoriteit die een rol speelt in het operationeel houden van dit netwerk.

Dit netwerk is niet onderuit te halen door een specifieke server offline te halen. Er kan dus ook geen bedrijf worden aangesproken over de werking van het netwerk. Het is dank ook net zomin onderuit te halen als het internet. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer dit netwerk betalingen faciliteert via een digitale munt, het niet zomaar door regulering of wetgeving kan worden aangepakt. Zoals bij zijn voorgangers.

Blockchain advanced training

Satoshi Nakomato publiceerde in 2009 een paper over de werking van Blockchain en tegelijk een werkende versie van de Bitcoin Blockchain. Zijn doel was een alternatief betaalsysteem mogelijk te maken, dit met de crisis in het achterhoofd. Bitcoin werkt anders dan regulier geld. Het kent geen inflatie, heeft geen (centrale) banken nodig en is voor iedereen beschikbaar. Dat betekent nogal wat. Bedenk maar eens hoeveel mensen in arme landen geen toegang hebben tot het banksysteem.

Blockchain is zo bijzonder doordat het een klassiek probleem uit de wereld van gedistribueerde computernetwerken oplost, namelijk het ‘twee generaals probleem’. Het doet dit door gebruik te maken van een gedistribueerd logboek. Specifieke deelnemers in het blockchainnetwerk, zogenaamde miners, registreren hierin alle transacties. Voor dit registreren wordt via een slim beloningsysteem een vergoeding uitgekeerd waardoor het netwerk zichzelf in stand houdt. Dit alles maakt het mogelijk om betrouwbaar transacties te doen met elkaar zonder de noodzaak voor controlerende en faciliterende partij. Ook als je niet weet wie de ander is.

Dat het systeem werkt kunnen we 8 jaar later vaststellen. De technologie heeft zich in de praktijk bewezen en inmiddels zijn bitcoins en vergelijkbare munten zoals Ether, Dash en Litecoin inmiddels meer dan EUR 200 miljard waard in termen van markkapitalisatie. En het verdubbeld om de paar maanden. Als dit tempo aanhoudt dan zal de impact op het financiële systeem gigantisch zijn.

Die impact zal er ook zijn buiten het financiële systeem. Elk type informatie kan namelijk worden verwerkt met een blockchain. Doordat blockchain derde partijen overbodig maakt,

zijn er nogal wat use cases. Een Kadaster, notaris of BUMA STEMRA hebben we niet meer nodig voor het behouden van eigenaarschap. Denk echter ook aan situaties waarin diverse partijen samenwerken en behoefte hebben aan een centrale administratie. Bijvoorbeeld voor het bijhouden van pensioenpolissen, tracking en tracing van goederen in een supply chain of het doen van handel met landen waarmee geen handelsverdragen zijn gesloten.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je) Of deel het in je netwerk: